Related Articles
15 May, 2023
Från kulturkrock till kulturmöte
Ett trettiotal västsvenska aktörer samarbetar för att bli bättre på att identifiera och…
11 May, 2023
Det finns alltid flera vägar in
Ibland tänker jag att svenskar har en standardbild av vad integration är, men jag tror…
10 October, 2022
Unga kompetensutvecklar vuxna
En av de viktigaste erfarenheterna från pilotutbildningen är att möta ungdomar på ett…
1 June, 2022
Allt fler samlas under SGN:s paraply
Möt några lokala Support Groups med olika lokala förutsättningar men med samma mål,…
8 March, 2022
Akademin har inte ensamrätt på kunskap
Det betyder mycket för oss som högskola att tillsammans med aktörer i det omgivande…
16 December, 2021
Unga utvecklar sitt samhälle
Möt Shadi, Yassmin och Faissal, viktiga kuggar i ett stort ESF-projekt som går ut på att…
Flyktingar möter flyktingar
Det är en stor fördel att vi är från så många länder och har olika språk, kulturer och religioner när vi möter nyanlända flyktingar. De lär sig redan här på Restad Gård att integreras, säger Malin Pettersson, Support Group Network.
Anja Kharkova och hennes dotter Kristina lämnade Kiev samma dag som den ryska invasionen av Ukraina inleddes, 24 februari.
– Vi såg skrämmande bilder av flygplan och bombningar och förstod att kriget var på väg hit.
Tillsammans med några andra familjer lämnade de allt och med endast pass och mobiltelefon i bagaget packade de in sig i några bilar. Efter 19 timmars bilfärd kom de till Uzjhorod, en stad i västra Ukraina, inte långt från gränserna mot Slovakien och Ungern.
Anja och Kristina tog sig över till Slovakien och kunde stanna några dagar hos Anjas bror. Via Polen kom de efter några dagar till Sverige och bor sedan 1 mars på Restad Gård i avvaktan på besked om uppehållstillstånd enligt EU:s massflyktsdirektiv och någonstans att bo.
Maken fick stanna kvar i Ukraina. De kan ha telefonkontakt varje dag. Han är kvar i gränstrakterna nära Uzjhorod och arbetar som volontär med att stödja andra kvinnor och barn på flykt mot Ungern, Slovakien eller Polen. Hans organisation ger hjälp med basala saker som mat, kläder och tak över huvudet.
Kostymer till Zelenskyj
Anja har vänner i Sverige som berättade att det är bra här, att hon säkert skulle kunna hitta arbete. I Kiev drev hon ett framgångsrikt företag där hon designade och sydde kläder. Hon hade en delvis internationell kundkrets och har bland annat levererat kostymer till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Kristina som är 16 år har nyligen avslutat den 11-åriga ukrainska skolan och är sugen på att arbeta med film. När kriget kom var hon engagerad i sitt första filmprojekt, hade skrivit manus själv och börjat filma. Filmen skulle handla om hur man kan sträva efter att bli lycklig. Nu hoppas hon att få besked om att hon får börja i gymnasieskolan i Vänersborg.
Tankarna på framtiden handlar först och främst om att kriget måste få ett slut och att det ska bli möjligt att återvända till Ukraina.
Kortsiktigt här och nu är det viktigaste att hitta ett arbete.
– Vi är jätteglada för all hjälp som vi fått från volontärer, säger Anja, men vi får dåligt med information från Migrationsverket. Det är svårt att klara sig på dagersättningen, allt kostar mycket här. Det viktigaste är att få jobb så att vi kan försörja oss, berätta det för alla svenskar, att det är det som är viktigast för oss flyktingar nu.
Planerar konsert
Anja och Kristina har kommit med i aktiviteter som Olga Gnida tagit initiativ till. Olga är själv flykting från Syrien med egna rötter i Ukraina och mamma till dansgruppen Alla under samma sol. Många deltagare i hennes aktiviteter har redan varit här några år och kan hjälpa till att integrera de nyanlända.
Bland annat planeras en konsert senare i vår som ett tack till alla vänersborgare som generöst skänkt kläder och andra saker som nyanlända flyktingar behöver. Ett annat syfte med konserten är att samla pengar till stöd för människor som är kvar i Ukraina.
Det passar perfekt för Anja som får sätta sina händer i arbete. Dels behöver det sys modeller som ska bäras vid en modevisning under konserten, dels behövs det kläder till ukrainska danser. Det pågår även många andra aktiviteter inför konserten, bland annat målningar som ska visas.
När Anja berättar hur hon listar alla sina utbildningar och arbetserfarenheter som hjälp för att hitta arbete säger Malin Pettersson som arbetar för Support Group på Restad Gård:
– Åh, du måste komma till vår drop-in workshop där du kan få hjälp med att upprätta ett CV!
Asylsökande hjälper nyanlända
Under mars har det kommit många flyktingar från Ukraina. Malin förklarar att framför allt den första veckan var hektisk. Det krävdes mycket organisation av alla saker som människor frikostigt skänkt samtidigt som man mötte traumatiserade människor i akut behov av hjälp, läkarvård, tandvård och allt från hitta till affären till att skaffa SIM-kort. Eller busskort för 715 kronor vilket inte är lätt med en dagersättning på 71 kronor.
– Språket har förstås varit en utmaning men där har vi som tur är haft Olga som kunnat vara till stor hjälp!
Malin arbetar både som verksamhetsutvecklare och aktivitetsledare i det av Länsstyrelsen Västra Götaland finansierade projektet Stärkande asyl.
En del i projektet är att stötta nyanlända flyktingar som ofta mår jättedåligt psykiskt. Bland annat arbetar man med olika övningar för att hantera och dämpa stress och ångest.
Ett annat viktigt område är samhällsorientering där man utgår från länsstyrelsernas gemensamma satsning Information Sverige, https://www.informationsverige.se/.
– I våra grupper går vi igenom information på minst tio olika språk, säger Malin. Här finns asylsökande som väntat uppemot sex år och gått i skolan. De kan ofta hjälpa till med att tolka för andra som är nyanlända.
Mött diskriminering och rasism
Familjecaféet med inriktning på integration är en annan del av projektet Stärkande asyl. Där blir det tydligt, menar Malin, vilken fördel det är att Support Group har deltagare från så många länder med olika språk, kulturer och religioner.
– Nyanlända lär sig redan här på Restad gård att integreras och det är ju en nödvändighet eftersom Sverige är ett mångkulturellt land.
Ytterligare ett område är att stötta nyanlända i en workshop dit man kan komma för att lära sig skriva CV och personligt brev för att kunna söka jobb, många behöver vård och kan få hjälp att kontakta läkare eller tandläkare, man kan få hjälp i kontakterna med Migrationsverket med mera.
– Många nyanlända flyktingar har upplevt att de drabbats av diskriminering och rasism, säger Malin Pettersson. Vi samarbetar med Integrationsforum mot Rasism/Antidiskrimineringsbyrån Fyrbodal som berättar om gällande regler om mänskliga rättigheter, diskriminering, jämställdhet och rasism. De kan också ge stöd när det gäller att driva enskilda ärenden.
Bo Silfverberg