Related Articles


Coronakrisen har lärt oss att ingen situation är hållbar, konstaterar Amneh Sadkah och Inam Alghoul vid Support Group Network. Det ändrar sig alltid och man måste vara flexibel och beredd att ändra sig.

Alla stora evenemang och samlingar vid Vänersborg Interkulturellt Center har ställts in, men i stället pågår nya aktiviteter, både fysiskt och digitalt, med fokus på hälsa. Det har även startats en volontärgrupp som stödjer och hjälper människor som är sjuka och inte kan gå ut.

Amneh Sadkah och Inam Alghoul lägger tillsammans med Faduma Adan mycket tid på att informera om coronaviruset och om en sund livsstil.

– Vi har möjlighet att samla deltagare här om de önskar och orkar komma hit, men i begränsat antal, förklarar de. Annars kan de delta hemifrån via telefon eller dator.

Amneh, Inam och Faduma startade med en idé om att filma information på olika språk om coronasituationen och på så vis sprida rekommendationer och instruktioner.

– Eftersom vi har förtroende hos målgruppen försöker vi meddela information så ofta som möjligt. Situationen är helt ny för oss, precis som för alla, så vi ändrar planerna hela tiden. Vi har tät kontakt, flera gånger varje dag med nyckelpersoner via SMS, WhatsApp, Facebook och sprider länkar till det vi lägger ut.

Stärka immunförsvaret
I slutet av april, i samband med inledningen av ramadan, startade en utbildning för en hälsosam livsstil.

– Vi hoppas kunna hjälpa människor att förbättra sitt immunförsvar och sin motståndskraft, förklarar Inam. Vi har en expert på alternativ medicin som är bra på att ge information om hälsa och att svara på frågor.

Utbildningen kommer att ges varje vecka med olika teman. Det första var Hälsosam under ramadan och gav kunskaper om vad som är bra kost och dryck under fastan och hur man undviker mat som är dålig för hälsan.

– Bäst är att välja mat och dryck som ger energi och som innehåller alla näringsämnen som man behöver, inget socker. Det är den typen av rekommendationer.

Dialog och hotline
Support Group Network har en fortlöpande dialog med Vänersborgs kommun om hur man kan hantera den nuvarande situationen.

– Vi deltar med våra kontaktpersoner som har förtroende i olika kulturer, förklarar Inam. Det var ett samtal om hur kan man fira påsk utan att smitta varandra. Det visade sig att kommunen inte tänkt på problem som kan uppstå under ramadan, så de bjöd in oss tillsammans med representanter för muslimska grupper. Vi har resonerat om vilka rekommendationer de kan ge, till exempel att inte samlas för gemensam bön utan i stället utföra den hemma.

Support Group Network har även lämnat telefonnummer som kommunen kan använda för att hänvisa till personer som kan lämna information på somaliska, arabiska, engelska, dari och svenska.

Stärk relationerna

Coronaviruset är skrämmande men Amneh, Faduma och Inam är angelägna om att tänka positivt och hålla fokus på skydd och förebyggande.

– I våra filmer fokuserar vi inte på problemet utan på lösningar, säger Inam. Alla säger: Stanna hemma för att skydda er. Det säger vi också, men talar även om hur man kan använda tiden hemma på ett konstruktivt sätt.

– Vi vill påverka folk så att de stärker sina relationer i familjen. Man kan idrotta tillsammans, ta en promenad i naturen, läsa en bok eller göra en hälsosam måltid tillsammans. Man ägna tid åt att vara närmare Gud eller det man tror på, kanske meditera, göra yogaövningar eller pröva en metod för stresshantering. Varför inte plantera växter tillsammans.

– Det här är bara exempel. Vi vill peka på sådant som man kan göra för att det inte ska vara tråkigt vara hemma. Om isoleringen används på rätt sätt kan familjen gå stärkt ur krisen.

Alla händer behövs
Men allt är trots allt inte corona inom Support Group Network. Man får tro att det kommer en tid efter.

Därför har man tillsammans med kulturföreningen Not Quiet i Dalsland ansökt om projektbidrag för att starta yrkesbedömning för skräddare. Den är tänkt att äga rum på Interkulturellt Center i Vänersborg och starta i september – om coronakrisen då är över. Den som genomgår yrkesbedömningen kan få ett yrkesbevis som dokumentation av sin kompetens. Förhoppningsvis kan de även matchas mot tillgängliga arbeten.

En annan plan är att tillsammans med Funktionsrätt Västra Götaland erbjuda verksamhet med inriktning på personer med funktionshinder i Interkulturellt Centers lokaler.

Redan i maj påbörjas ett nytt initiativ för interkulturella möten. Idén är att kvinnor med bakgrund i olika kulturer samlas för att lära sig att göra efterrätter från olika traditioner. Man träffas i små grupper, max tio personer, som har två ledare, var och en med rötter i olika kulturer, för att göra goda saker tillsammans.

– Vad vi har lärt oss under coronakrisen, framhåller Amneh, Faduma och Inam, är att det är viktigast att försvara människans liv. Då måste alla händer kunna hjälpas åt.

 

Gör det lättare att få råd om jobb (Läs mer)

Text: Bo Silfverberg