Related Articles


Cykelverkstaden hålls öppen när alla andra aktiviteter avstannat och ersatts av coronainformation.


– Just nu har vi stoppat nästan alla aktiviteter på Restad Gård här i Vänersborg, säger Freshta Neyayesh. I stället sprider vi jättemycket digital information om coronaviruset.

– Bäst av allt är att ännu har ingen blivit sjuk! Det visar att det fungerar att hålla social distans.
De omkring 650 boende på Restad Gård har flyktingbakgrund och redan därför en stressande situation. Ovanpå det kommer coronaviruset.

Mycket information
– Här bor människor i alla åldrar och flera ingår i riskgruppen för att bli sjuka, säger Freshta. Men alla nås av mycket information om hur man ska undvika att smittas. Människor som jag talar med säger att det finns inget val, man måste hålla sig på rummet.

De boende följer med i nyheterna, säger hon. Läkare från vårdcentralen kommer regelbundet och den som känner sig sjuk eller orolig kan tala med dem. Migrationsverket har skickat personligt brev till alla boende, Vänersborgs kommun lämnar information och Support Group Network erbjuder mycket information på olika språk, bland annat på Facebook.

Cyklar till affären
Men mat måste man ha. Freshta förklarar att några åker buss in till stan för att handla, men många väljer hellre att cykla för att hålla sig friska och för att inte riskera att smitta andra.

Det är förklaringen till att en av de verksamheter som funnits länge på Restad Gård, cykelverkstaden, fortfarande hålls öppen.

– Det är den enda reguljära verksamhet som pågår nu, säger Freshta. Vi har den öppen för att vi har märkt att folk har behov av att fixa sin cykel så de kan använda den för att handla mat.

Men hon betonar att cykelverkstaden inte är någon allmän samlingsplats. Inte fler än fem personer får samlas i verkstaden och man måste tvätta händerna innan man går in och hålla avstånd

–Vi vill verkligen, verkligen skydda folk på Restad gård. Det är många gamla människor som bor här och det är viktigt att de får vara friska och vid god hälsa.

 

Text: Bo Silfverberg


Subscribe to our

Newsletter

Read our privacy policy for more info.

Privacy Preference Center