Related Articles


Hicham höll fast vid sin affärsidé under hela flykten från krigets Syrien, men i mötet med den svenska byråkratin var han nära att tappa greppet. Tack vare skräddarsydd rådgivning driver han nu en framgångsrik guldsmedsverkstad centralt i Trollhättan.

Khalaili är ett stort namn när det gäller guldsmide i Mellanöstern. Pappa Khalaili, ursprungligen från Palestina, startade verksamhet som guldsmed i Aleppo, Syrien, och hans nio söner gick i hans fotspår. Familjeföretaget spred sig över stora delar av Syrien och exporterade även utomlands, bland annat till Algeriet.

Förstördes i kriget
En av sönerna, Hicham Khalaili, startade sin egen verkstad i Aleppo men flyttade efter en tid till Damaskus. Tillsammans med familjen och sju anställda tillverkade han smycken efter kundernas önskemål.

-Efter 14 framgångsrika år slogs allt i spillror av kriget. 2013 fick han se sin verksamhet sönderbombad, lokalen, maskiner, allt. Familjen flyttade till en annan del av Damaskus och Hicham hoppades kunna starta på nytt i det enda yrke han kunde, guldsmedens. Men det fanns ingen möjlighet att komma igång under brinnande krig.

-Det gick heller inte heller i Turkiet, första anhalten på flykten. Hans barn hade redan lyckats ta sig till Sverige när Hicham och hans fru satte sig i båten över Medelhavet mot Grekland. Sedan vidtog en lång vandring via Makedonien till Österrike. Resan avslutades för tre år sedan med en tågresa från Tyskland till Malmö.

Var nära att ge upp
– De första åren i Sverige var mycket frustrerande, berättar Hicham. Jag ville på en gång lära mig lite språk för att kunna prata med kunderna och börja arbeta som guldsmed i en egen verkstad. Men medan vi väntade på uppehållstillstånd kunde jag inte göra något. Under två år visste vi inte om vi skulle få stanna och kunna utveckla vårt liv här.

-Sönerna Muhammed och Ahmed och dottern Rula hade kommit till Sverige tidigare. Familjen återförenades i Trollhättan. Sedan han äntligen fått uppehållstillstånd kunde Hicham lära sig svenska på SFI och börja göra verklighet av planerna att starta sin guldsmedsverkstad.

-Då mötte han det som höll på att ta knäcken på affärsplanerna, det svenska regelverket och den svenska byråkratin.

– Det där kände vi inte alls igen från Syrien, alla regler som man måste följa för att starta ett företag. Där kunde man starta sin verkstad och börja jobba direkt. Vi försökte hitta någon som kunde hjälpa oss och för ungefär ett år sedan fick vi kontakt med Ziyad.

Hjälp att förstå skillnaderna
Det var Arbetsförmedlingen som hänvisat Hicham till Almi där man kunde få hjälp på fler språk än svenska. Och där arbetade företagsrådgivaren Ziyad Tarek som efter en tid flyttade över till Support Group Network. Där var han med om att starta Orbus (Orchestring Business for Newcomers), ett utvecklingsprogram för nyanlända entreprenörer och företagare.

– Alltför många företag som startats av invandrare går i konkurs efter den första deklarationen, förklarar Ziyad Tarek. Det ville vi ändra på genom att starta Orbus.

En anledning till att det blir svårt för invandrare att starta företag är att de blir hänvisade vidare hela tiden, från en myndighet till en annan. Då blir det svårt att förstå det svenska systemet.

– Vi vill hjälpa nyanlända företagare och entreprenörer att förstå systemet i Sverige. Vi vill också hjälpa det svenska systemet att förstå nyanlända företagare och entreprenörer.

Hicham har samarbetat nära med sin son Ahmed under framväxten av företaget. Hicham kan bra svenska för att föra kreativa samtal med kunder i butiken, men Ahmed hjälper till att tolka när det behövs. Han planerar att studera ekonomi och har snabbt lärt sig att hantera momsredovisningar, arbetsgivardeklarationer och allt annat som hör företagandet till.

Råd och marknadsanalys avgjorde
Två saker avgjorde att de för tre månader sedan vågade slå upp portarna till en ny guldsmedsverkstad mitt i Trollhättan. De fick genom Orbus och Ziyad hjälp att förstå och hantera alla regler och bestämmelser som följer med företagandet. Och de hade steg för steg lärt sig att det finns en god marknad för guldsmide. På Ziyads inrådan började de försiktigt genom att lansera silversmide på webben, bland annat via Facebook. Gensvaret blev stort och visade att det fanns stor efterfrågan på personligt designade smycken.

– Jag har stort förtroende för min produkt, min verksamhet och min familj och på det viset fick jag också lära mig att det finns en marknad, säger Hicham.

– Från dag ett här på Kungsgatan förstod vi att det här kommer att gå bra, säger Hicham och Ahmed. Våra kunder kommer inte bara från Trollhättan utan även från Uddevalla och Vänersborg. Många är mycket glada för att det äntligen finns det en guldsmed med egen tillverkning här i området! Kunderna uppskattar att inte behöva vänta så länge på sina beställningar.

– Jag kan verkligen rekommendera utlandsfödda entreprenörer att ta kontakt med Support Group Network och Orbus. Det är fantastiskt bra att det finns sådana organisationer som kan hjälpa en att förstå skillnaderna mellan hur det är att vara företagare i hemlandet och här i Sverige.

Text: Bo Silfverberg.